Peter Merkx

Peter Merkx is een doorgewinterde ondernemer met een groot oplossend vermogen. Hij stortte zich ruim 25 jaar geleden op de productie van houten kozijnen vanuit de schuur van zijn ouders en heeft sindsdien een indrukwekkende weg afgelegd.

Ondernemer in hart en nieren

Peter is een toegewijde echtgenoot en vader van twee zonen. Zijn carrière als ondernemer begon op 1 januari 1995 toen hij een eenmanszaak oprichtte in de productie van houten kozijnen, ramen en deuren voor bouwbedrijven, aannemers en particulieren. Vanaf dat bescheiden begin in een schuur, bleef zijn ondernemingsgeest onvermoeibaar. In 1999 kocht hij industriegrond aan en hij betrok in november 2000 een gloednieuw pand. Dit markeerde de groei van zijn bedrijf, dat tegen die tijd een zestal werknemers in dienst had.

Peter toonde een zeer goed strategisch inzicht door tijdens de financiële crisis acyclisch te denken, ondanks de moeilijkheden die de gehele bouwketen van 2010 tot 2013 doormaakte. In plaats van te bezwijken onder de druk, bleef hij voortdurend investeren. Zo kocht hij in 2013 een CNC-bewerkingscentrum en leidde zijn visie in 2015 tot een uitbreiding van het pand en aanzienlijke investeringen, zoals de aankoop van een extra bewerkingscentrum en een geheel nieuwe productie-indeling. Hierdoor werd de productiecapaciteit meer dan verdubbeld.

Naarmate Merkx Kozijnen bleef groeien, verwierf Peter in 2017 nog een bedrijfspand voor opslag en extra kantoorruimte. Tegen die tijd had hij een dertigtal werknemers in dienst. In juli 2018 verkocht hij het grootste deel van zijn bedrijfsaandelen, maar behield hij een adviserende rol. In 2021 speelde hij een belangrijke rol bij de overname van De Waal Kozijnen in Veen, een producent en installateur van houten en kunststof kozijnen. In juli 2022 verkocht hij het restant van zijn aandelen van zowel Merkx Kozijnen als De Waal Kozijnen.

Peters ervaring, gaande van een bescheiden start in 1995 tot de verkoop in 2018, vormt een waardevolle bron van kennis. Van 2018 tot 2022, terwijl hij de rol van adviseur bij Merkx Kozijnen vervulde, heeft hij geleerd vanuit een nieuw perspectief te werken, waarbij hij zijn meningen deelde en die van anderen overwoog.

Met zijn enorme ervaring en pragmatische aanpak richt Peter zich nu op het geven van bedrijfsadvies. Zijn motto's: "Geen symptoombestrijding maar terug naar de kern" en "Pappen en nathouden, daar ben ik niet van", weerspiegelen zijn zakelijke ethos - het aanpakken van problemen bij de wortels om een duurzame bedrijfsstructuur op te bouwen. Met de lessen van zijn eigen carrière in zijn achterhoofd, helpt Peter ondernemers hun eigen succesverhalen te schrijven.

Contactgegevens Peter Merkx

Bekijk het LinkedIn-profiel van Peter Merkx via deze link.

☎ 06 23 44 58 87

peter@hetbedrijfskompas.nl

"Peter is iemand die als geen ander in staat is om te anticiperen op actualiteiten en ontwikkelingen binnen het ondernemerschap. Hij weet zich tijdig aan te passen op wisselende omstandigheden en heeft daardoor een prachtig bedrijf opgebouwd. Hij is in staat om met slechts enkele kerncijfers sturing te geven aan een bedrijf en weet daardoor hoofd- van bijzaken te scheiden en zijn doelen te bereiken."

Chris van Opstal